Nazad na vrh

Giannijev feral: Cool & Sweet

Giannijev feral: Cool & Sweet

Kadgod u Be Craftu dobijemo narudžbu za posebni projekt, cijeli se naš mali pogon ubaci u višu brzinu. Tako je bilo i kad je u našu radionicu na dubrovačkim Pločama ušetao Gianni, s osmijehom na licu i feralom u ruci.

Gianni je mladi poduzetnik, rodom iz Starog Grada. Otvara slastičarnicu u samom centru Dubrovnika. Ne bilo kakvu, konfekcijsku slastičarnicu već mjesto gdje ćete moći kupiti pravi domaći sladoled, gelato artigianale. I pravu domaću limunadu. I cijelu hrpu tradicionalnih dubrovačkih slastica. A kako se po Dubrovniku već godinama priča kako se u Stari grad moraju vratiti stari zanati i mladi ljudi, kako nam trebaju brandirana, prava domaća mjesta – Giannijeva slastičarnica je više nego dobrodošla.

Sve u svemu, cool & sweet!

Budući da svi u Be Craftu imamo “slatki zub“, odmah smo se krenuli natjecati s idejama. Spominjale su se neke poznate pasticcerie u Rimu i Firenci, a bilo je i onih koji su prizivali slastičarnicu Floreana Fortescuea iz serijala o Harryju Potteru.

Bez obzira da li su vam draže stvarne ili fikcionalne slastičarnice, složit ćete se da takvo jedno bajkovito mjesto, prava škatula od slatkih užitaka, zaslužuje vidljivi signal i znak. Ispalo je, naravno, da će to biti feral, ili kako Dubrovčani kažu fero. I to ne bilo kakav, nego Made in Dubrovnik feral.

Ovaj prelijepi predmet zapeo je Gianniju za oko – na otpadu. I to je bilo to! Za razliku od većine ferala koje možete vidjeti na Stradunu i okolnim ulicama, ovaj nije od crno obojenog željeza već od mjedi. Nakon malo čišćenja i poliranja povratio je svoj fantastični zlatni sjaj. Nismo uspjeli doznati koja je točno vrsta mjedi u pitanju – navodno ih ima preko 20 vrsta, a neke nose zaista zanimljiva imena. Što kažete na Admiralitetsku mjed ili Metal princa Ruperta? Cijeli ovaj poduhvat možete nazvati kako god hoćete – recylce, upcycle – ali za našu je priču najvažnije da je Gianni spasio stari dubrovački fero od zaborava. A rukom izrađen feral traži rukom izrađeno staklo. I tako je počelo.

Tijekom godina dizajnirali smo i izradili nebrojene predmete od stakla po narudžbi i niti jedna od tih priča nije se ponovila. Slobodno se može reći da je u dizajnu stakla svaki specijalni projekt po narudžbi niša za sebe.

Giannijev feral je prilično specifičan zato što, za razliku od primjerice zidnih instalacija, mora propuštati svjetlo na unutra i van. Uz to, mora odražavati karakter vlasnika i branda te na kraju jasno komunicirati s ljudima na cesti. I, što je Dubrovčanima jako važno, mora se savršeno uklopiti u duh Starog grada.

Za nas je predmet od stakla uvijek prilika da se uveća prisutnost svjetla i boja.

Tamo gdje more nije vidljivo (kao na većini mjesta unutar dubrovačkih gradskih zidina), lijepe ulične lampe poput Giannijevog ferala postaju nalik na male kopnene svjetionike, prave svjetleće orijentire, neusporedivo ljepše od neonskih natpisa. I ne samo po ljeti. Kad zapuše bura ili jugo i svi dubrovački ferali budu cujali, apsolutno smo uvjereni da će Giannijev fero najveselije svijetliti.