Nazad na vrh

Ljeto koje traje i traje

Motivi ribica i mora od stakla

Ljeto koje traje i traje

Od Dubrovnika, preko hvarskih 2718 sunčanih sati godišnje, pa sve do Istre – naša je obala puna savršene scenografije za za ljeto koje traje i traje, i gdje se lista zadataka sastoji od: razmotati ručnik na plaži, roniti ili praćakati se u plićaku, jedriti ili uživati u lijenim dugim ručkovima u maloj lokalnoj konobi. Ima nešto u vezi ljeta što je jednostavno bezvremeno. Ako ste ovisni o ljetu – kao recimo mi, iako ga provedemo non-stop radeći 🙂 – definitivno ćete ga željeti nekako sačuvati, „botiljirati“, ponijeti sa sobom, ovako ili onako. Danas je popularno misliti o ljetnom odmoru kao vrlo fotogeničnom, Instagram-iskustvu. Ali postoji i mnoštvo drugih opcija: onih koje ne uključuju samo vid već i dodir, miris i okus. Pogodili ste – govorimo o pravim, pravcatim suvenirima, onima koje svatko želi imati!

NAŠA LISTA NAJBOLJIH DOMAĆIH SUVENIRA

Puno putujemo. I na svim tim putovanjima, gdje god išli, nikada nismo sreli nikoga tko je imun na suvenire! Kada putujemo u inostranstvo prilično smo racionalni kad se radi o investiranju u u uspomene. Tada najčešće kupujemo grafike lokalnih umjetnika. To je nešto što vidimo kao višestruku vrijednost: kako smo i sami vlasnici umjetničkog obrta, volimo podržavati lokalne umjetnike gdjegod se zatekli. Pored toga, grafike su lake za transport i s njima nikada nemamo problema na carini.
Međutim, kad se muvamo uzduž i poprijeko Lijepe naše, imamo različit spisak prioriteta i želja. Fanovi smo OPG-a, pa koristimo svaku priliku da prokrstarimo lokalne vinarije i farme specijalizirane za ovo i ono. U gepeku onda završi kakav Grk ili Dingač, neka vrsna malvazija i naravno – s obzirom na geografske koordinate – pršut, kakav dobar sir, tegla izvrsnog džema, Kulenova seka i slične delicije.
Pokrili smo odjel za mirise i okuse… da li išta preostaje? Puno toga! S vremena na vrijeme obnovimo porodičnu kolekciju Startasica. Ove ljepotice iz Borova su 100% domaće, pa čak – kažu nam – 100% veganske. Voli ih Vogue, izgledaju dobro u svim odjevnim kombinacijama, traju. Pravi suvenirski cool!

LJETO I ROMANTIKA KOJI PREŽIVE I NAJKIŠNIJE DANE

Hrvati ne misle o sebi kao naročitim romantičarima. A opet, kad nas posjete prijatelji iz drugih zemalja, moramo im objašnjavati kako neki naši najpoznatiji suveniri – recimo licitarska srca i originalna kravata – imaju vrlo ljubavnu pozadinu! Naravno, tu je i čokolada s vrlo ljetnom aromom i mirisom lavande.
Kada patimo od nostalgije za vrućim ljetom, posežemo za praktičnim rješenjima. Imamo nekoliko kišobrana, ali ne onih slavnih Šestinskih već kišobrana iz našeg najkišnijeg grada – Rijeke. Ove vesele lumbrele, koje je u svom osebujnom stilu ilustrirao Vojo Radoičić, zasigurno će razvedriti i najtmurniji zimski dan.

TIHA HRVATSKA REVOLUCIJA OBRTA I RUČNE IZRADE

Oni stariji među nama zasigurno se sjećaju kad je Hrvatska bila pustoš za suvenire, ako izuzmemo par neukusnih i ne baš domaćih rukotvorina. Danas imamo renesansu obrta svih vrsta, Tradicionalne rukotvorine se ponovno proizvode, a imamo i cijeli niz onih koje su zaštićeni kao UNESCO-va baština. Niz ateljea, radionica i malih pogona gradi posao na ovom starom znanju, spajajući ga s nagrađivanim suvremenim dizajnom i novim tehnologijama.
U BeCraftu smo ponosni što smo dio ove tihe revolucije. Poput mnogih naših kolega, oslanjamo se na višestoljetnu obrtničku tradiciju, a istovremeno smo u potpunosti posvećeni preciznosti izrade i inovativnom dizajnu. Ključne riječi: ručna izrada, lokalno, održivo, kreativno. Ukratko: užitak izrade i užitak posjedovanja tako proizvedenih predmeta.

PA DOBRO, KAKVA JE TO KEMIJA IZMEĐU LJETA I SUVENIRA?

Kao umjetnički obrt sa sjedištem u Dubrovniku, ne možemo pobjeći bojama i svjetlu Mediterana. Istini za volju, nismo nikada niti poželjeli pobjeći! 🙂 Cilj nam je u svakom ručno proizvedenom predmetu od stakla uhvatiti dubrovačko ljeto i njegove nevjerojatne južne boje i svjetlo, sve te dubrovačke priče, osjećaj slobodnog prostor i nezapriječenog kretanja, prizore i obzore: savršeno, beskrajno ljeto koje svatko može ponijeti sa sobom. Ustvari, vjerujemo da dobar suvenir može i treba biti jedan sjajan spoj: istovremeno ambasador mjesta gdje je nastao, podsjetnik na prekrasan odmor, vedri portal u prostoru i vremenu te lijep upotrebni predmet. I to sve – odjednom!