Nazad na vrh

Najbolji dubrovački poklon

Sveti Vlaho izrađen u Be craft radionici u Dubrovniku

Najbolji dubrovački poklon

Svake godine u prvim danima veljače svi stanovnici Dubrovnika izlaze na ulice svoga grada, odjeveni u najfiniju odjeću, ili pak povijesne i narodne nošnje, vijući gradske i crkvene barjake. Prisustvuju misi na otvorenom, prate procesiju na dupkom punom Stradunu, svjedoče dok se golubice puštaju iz košare na slobodu, pjevaju i druže se, a potom uživaju u tradicionalnim delicijama i izvrsnim lokalnim vinima. I tako čine već preko tisuću godina, kroza sve radosti i nesreće koje su zadesile njihov rodni grad, jer ovo je oduvijek bio i ostao središnji događaj u dubrovačkom kalendaru: Festa Sv. Vlaha.

Istini za volju, od svih ljepota, zanimljivosti i svih stvari dubrovačkih, jedna se izdiže ponad svih: Sv. Vlaho. Dubrovčani vole reći da svi gradovi imaju svog sveca zaštitnika osim Dubrovnika, gdje svetac ima svoj grad!

NERASKIDIVA SPONA

Ova stara i neraskidiva spona rođena je davne 972. godine kada je prema legendi Sv. Vlaho spriječio mletačku invaziju na grad podno Srđa. Otada, čvrsto vjeruju Dubrovčani, ništa se u ovom gradu ne događa bez blagoslova Sv. Vlaha, bilo da je riječ o obiteljskim ili državnim poslovima i događajima. Nimalo nalik mnogim gradovima diljem Europe, Dubrovnik nikada – osim u jednom jedinom slučaju, onom Mihe Pracata – nije podigao spomenik nekom pojedincu, budući da se dobro cijele zajednice koje se ogleda u dobrohotnom duhu njenog zaštitnika uvijek držalo iznad osobne ambicije ili zasluga. Tako je snažan bio ovaj duh zajedništva, da se par dana prije i poslije povorke Sv. Vlaha čak i prijestupnicima i izgnanicima dozvoljavalo da nekažnjeni prisustvuju svečanostima.

Svjetsko priznaje ovog starog, a itekako živog običaja, nastupilo je 2009. kada je Festa Sv. Vlaha uključena na UNESCO-vu Listu nematerijalne baštine.

SRCE DUBROVNIKA, NAJBOLJI DAR

Sve u svemu, nije nikakvo čudo da je Sv. Vlaho u moderno doba postao i najomiljeniji i najautentičniji dubrovački suvenir. Nema doma u gradu podno Srđa koji nema njegovu sliku ili kipić. Štoviše, svi Dubrovčani bez obzira na prigodu vole jedni drugima ili svojim gostima darivati poklone s likom svojega zaštitnika.

Naša kolekcija Sv. Vlaho odavno se dokazala kao omiljena i tražena, kako kod stanovnika tako i kod posjetitelja grada podno Srđa. Ova kolekcija je neprestano rastući hommage figuri voljenog dubrovačkog sveca zaštitnika, u bezbrojnim varijacijama. Razgledate li malo kolekciju, otkrit ćete Sv. Vlaha u mnogim oblicima i veličinama te u svim nevjerojatnim bojama hrvatskog juga.

Vidjet ćete Sv. Vlaha u živim bojama, urešenog bogatim ornamentima, ali i Sv. Vlaha u suptilnijoj paleti ili čak monokromatskoj varijanti. Vidjet ćete ga kako drži Dubrovnik u svom srcu ili rukama, kako šeta Stradunom, ili pak jednostavno i dostojanstveno stoji, sa svojom ikoničkom mitrom, bradom i štapom. Pronaći ćete Sv. Vlaha kao samostalnu skulpturu s postoljem ili zidni objekt, naći ćete njegov lik apliciran na dekorativne zdjele i tanjure, i još mnogo toga!

Svi komadi iz kolekcije Sv. Vlaho izrađeni su od najkvalitetnijeg Murano stakla, postavljeni na bazu od kamena ili drva.
Na kraju, ako vam se nešto iz naše kolekcije svidi, ne oklijevajte pitati! Vrlo rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.