Nazad na vrh

Neodoljive čari putovanja i suvenira

Neodoljive čari putovanja i suvenira

Izgleda da se univerzum suvenira širi, i širi… bez kraja. Što je uopće danas suvenir? Evo jednog pitanja na kojeg svatko može odgovoriti – da li znate ikoga tko se s putovanja vratio bez ičega, bez makar i sitnice, kao opipljivog podsjetnika na mjesta koje je posjetio i silne kilometre koje je proputovao? Mi ne poznamo nikoga takvoga 🙂

KOLIKO LJUDI, TOLIKO ĆUDI

Malo statistike. UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO) procijenila je da je 1950. u svijetu bilo 25 milijuna turističkih dolazaka. Premotamo li brojeve i slike nekih 68 godina ubrzano naprijed, na 2018., vidimo da se ova brojka popela na 1.4 milijardu turističkih dolazaka diljem svijeta. A to je fascinantnih 56 puta više nego 1950. godine!

Naravno, s takvom nevjerojatnom masom ljudi koja leti, vozi se i plovi diljem planete, razlike u ukusima i referencama – pa i kada je riječ o suvenirima – moraju biti jednako goleme. A upravo to more razlika čini suvenire apsolutno fantastičnim fenomenom. Oni danas mogu biti: jelo, piće, kolekcionarski umjetnički predmeti u opsegu cijena od praktički besplatnih pa do vrlo skupih, nakit, odjeća, obuća, rukotvorine svih vrta, šašave sitnice, mogu biti praktični, nepraktični, dekorativni, uporabni… vjerujemo da sami možete nastaviti ovaj spisak.

Međutim, jedna stvar povezuje sve suvenire: iskustva i sjećanja s putovanja.

Bilo da ste jedan od putnika koji razumno investira i marljivo stvara organiziranu zbirku suvenira kod kuće, ili ste pak jedan od onih koji je u stanju bez razmišljanja na licu mjesta kupiti bilo što, garantirano ćete pronaći svoj posebni putni memento gdjegod se zatekli, u svakom kutku planete. Da, tako jednostavno!

PORTALI U PROSTORU I VREMENU: PRIČE IZA NAŠIH SUVENIRA

Ne govorimo svi francuski, ali svi znamo što je suvenir. Souvenir, ta mala francuska riječ, znači isto u cijelom svijetu: prisjetiti se, prizvati sjećanje.

Jedno je zlatno pravilo za sve suvenire, i ono glasi: svaki suvenir mora pričati priču. Možda tek crticu od rečenice ili dvije, možda i cijelu stranicu, ali priča mora postojati.

Suvenir nas mora bar malo dirnuti ili razveseliti, dozvati sjećanja na regiju ili mjesto koje smo posjetili, možda i na stvarnu dokumentarnu prigodu u kojoj smo ga kupili na nekoj slikovitoj lokalnoj tržnici ili u starom obrtničkom dućanu s autentičnim rukotvorinama, odmah iza ugla glavnog trga. Suvenir mora prizvati ljude koje ste sreli, hranu koju ste okusili, kulture koje se susreli i prigrlili, na bar nekoliko dana.

Ima još. Suveniri ne samo da pobuđuju sjećanja već i, jednom kada se vratimo kući, imaju moć i da pobuđuju razgovore i komunikaciju. S gostima, obitelji… Na taj način suveniri postaju mali portali u vremenu i prostoru, povezujući nas i s najudaljenijim mjestima koje smo posjetili, u trenu, bez napora, pa i dodatnog troška 🙂 .

RAZUMNI ILI IMPULZIVNI SUVENIRI?

Premda se na prvi pogled čine naivnim i bezopasnim, suveniri mogu katkad biti pravo minsko polje. U najbezazlenijoj verziji, možete završiti s hrpom tričarija koje ne možete izložiti nigdje u kući, a da se pritom ne osramotite. Suveniri mogu katkada biti i nešto što će vas dovesti u sukob sa zakonom (kao primjerice nekakav mali arheološki ili paleontološki nalaz koji ste negdje nesmotreno kupili), ili bar s carinskim službenicima (kao u slučaju pića i hrane koje nije dozvoljeno unositi u zemlju).

Nije rijetkost da putnici kupe nešto što je toliko veliko ili nezgrapno, da se nikako ne da ugurati u prtljagu. Govorimo iz vlastitog iskustva, jer smo i sami napravili istu grešku nekoliko puta. Zov i čari suvenira bili su očito preveliki :- )Međutim, danas se ovakve logističke komplikacije sasvim glatko mogu izbjeći online shopping-om. Ustvari, upravo tako mnogi inozemni kupci transportiraju naše Be Craft proizvode. Ušetaju u naš studio, izaberu nešto i onda im mi to pošaljemo na bilo koju adresu koju navedu, bilo gdje u svijetu.

OD GENIJALNOG KIČA DO VRIJEDNIH KOLEKCIONARSKIH KOMADA

Što čini savršeni suvenir? Istini za volju, to je nešto što svatko sam za sebe treba odlučiti 🙂

Naš stari prijatelj, po zanimanju avionski stjuard, ima u dnevnom boravku stakleni ormarić pun genijalnog kiča i urnebesno smiješnih i simpatičnih sitnica, i svaka od njih iza sebe ima neku priču.

Mi, pak, obožavamo putovanja i do danas smo posjetili većinu kontinenata. I nikada se nismo vratili bez nekoliko suvenira. Naša djeca su putovala s nama još otprije negoli su prohodala, pa smo željeli da i ona imaju sjećanje na mjesta koje smo svi zajedno posjetili. Premda sami dizajniramo i ručno proizvodimo uporabne i dekorativne predmete od stakla, rijetko ih kupujemo kada smo na putu. Osim kada smo u Veneciji, onda je to imperativ! Nikada se nismo vratili iz Serenissime bez bar jednog, makar i majušnog predmeta od Murano stakla.

Kako i sami imamo umjetnički obrt, gdjegod da odemo – podržavamo lokalne umjetnike. Najdraži suvenir su nam grafike, ili općenito govoreći – nešto što možemo okačiti na zid. Grafike su lake za transport. Kada se vratimo kući, raspakiramo ih, uokvirimo i objesimo na neki zid. Iako, red je da priznamo da više nemamo puno praznog prostora na zidovima:-) Također obožavamo lunjati buvljacima, tragajući za razglednicama s rukom napisanim, autentičnim porukama. Ako ne govorimo lokalni jezik, zamolimo prodavača da nam prevede sadržaj pa – ako nam se svidi – razglednica otputuje zajedno s nama, natrag u Dubrovnik.

Naravno, katkad donesemo i nešto što možemo podijeliti s obitelji i prijateljima. Lokalnu hranu ili piće. Kada smo bili u Japanu, doznali smo da se taj običaj zove omiyage (お土産), i da se smatra nekom vrstom društvene obveze, katkad i vrstom isprike za putnikovu odsutnost:-) Ono što je super kod takvih suvenira, koji se doslovno mogu konzumirati, je da se lako mogu podijeliti s najbližima, tako da svi na svoj način mogu uživati u sjećanjima, okusima i bojama vašeg putovanja!

PONESI ME SA SOBOM

Izrađivati suvenire zabavan je zadatak. Putovanjima smo posvetili cijelu kolekciju. Ponesi me sa sobom je kolekcija predmeta spremnih da otputuju s vama.