Nazad na vrh

SVETI VLAHO.

Kaže se da gradovi imaju svog sveca zaštitnika, za razliku od Dubrovnika: tu svetac ima svoj grad! Gotovo da nema dubrovačkog doma u kojem nema prikaza gradskog zaštitnika Sv. Vlaha, ili kako to Dubrovčani običavaju reći, našega zagovornika, parca. Sv. Vlaho je autentični, ikonički simbol Dubrovnika te jedan od najpopularnijih BeCraft motiva. Rado ga naručuju kako stanovnici tako i posjetitelji Dubrovnika, bilo kao moderni suvenir ili unikatni poklon – darujući najbliže, prijatelje ili poslovne partnere.

SV. VLAHO, NAJDRAŽI I NAJBOLJI SUVENIR DUBROVNIKA

Daleko ispred svake konkurencije, Sv. Vlaho je apsolutno najdraži i najbolji suvenir Dubrovnika. Baš kao što Sv. Vlaho već duga stoljeća štiti i daruje Dubrovčane,  tako i Dubrovčani vole lik Sv. Vlaha darivati kao poklon svojim najbližima i svojim gostima.

Lik Sv. Vlahe je tražen u svim bojama i veličinama, ali nikada bez svoje prepoznatljive mitre, štapa i naravno – brade. Nije čudo da Be Craft kolekcija poklona i suvenira SV. VLAHO neprestano raste!

Zavirite li u ovu kolekciju, naći ćete Sv. Vlaha u mnogim formama i dimenzijama i u svim jarkim bojama Dubrovnika. Svi su predmeti iz kolekcije SV. VLAHO izrađeni od vrhunskog Murano stakla, na postolju od kamena ili drva. Lik Sv. Vlaha u mnogim dimenzijama i oblicima  apliciramo na razne predmete od stakla.

Tu je Sv. Vlaho koji ima Dubrovnik u srcu ili ga nosi u rukama, Sv. Vlaho koji hoda Stradunom. Sv. Vlaho za ljubitelje živih boja i ornamenata, ali i u jednostavnim dvobojnim kombinacijama. Katkad izrađen sa svim detaljima, katkad minimalistički. Nekad je skultpura, a nekad se nađe i na luksuznom pjatinu od Murana.

Omiljeni motiv Sv. Vlaha apliciramo i na ukrasne tanjure od stakla, ali i na svaki drugi način koji poželite.

Originalni suvenir Dubrovnika, unikatan poklon za svaku prigodu, ali i izvrstan poslovni poklon, svaki dizajnirani proizvod iz iz kolekcije Sv. Vlaho  slijedi osnovnu filozofiju suvremenog BeCraft dizajna, naglašavajući oblik, svjetlo, boju i pokret, uz korištenje vrhunskog Murano stakla.

JESTE LI ZNALI…

Dubrovčani  običavaju reći da se ništa dobroga u Dubrovniku ne događa se bez blagoslova nascega protettura, Sv. Vlaha. A predaja kaže da je tome tako još od 972. godine, otkada ovaj svetac zaštitio Dubrovnik od invazije Mlečana. Kroz čitavu povijest Dubrovačke republike, moćnici i plemići nisu dobivali spomenike ni biste, jer – to je pravo bilo rezervirano isključivo i samo za Sv. Vlaha.  “U ime Sv. Vlaha donosili su se zakoni, kovali se novci s njegovim likom, pod njegovom zastavom plovili brodovi, upućivali poslanici u strane zemlje, njegovi kipovi bdjeli na zidinama, promatrali svakog putnika i došljaka, njegove slike gledale su iz svih kućnih uglova i sprječavale mnoge nepodopštine i zločine.“ Sv. Vlaho pomirivao je pučane i plemiće, trgovce i zemljoradnike. Istinski velikodušan, opraštao je čak i prijestupnicima, kojima je bilo dozvoljeno da se slobodno priključe svečanoj povorci u dane Feste Sv. Vlaha. Dan danas, svake se godine 3. veljače cijeli Dubrovnik slije se u svečanu povorku Sv. Vlaha, koja je u međuvremenu postala i dio UNESCO-ve nematerijalne baštine.