Nazad na vrh

Vodič kroz poslovne poklone 1. dio: osobno ili poslovno?

Poslovni pokloni - brendirani stakleni brodovi

Vodič kroz poslovne poklone 1. dio: osobno ili poslovno?

Kad je riječ o poslovnim poklonima, odgovor na pitanje iz naslova je: oboje! Poslovni poklon treba biti perosnaliziran jer je, kao i svaki drugi poklon, namijenjen ljudima!
Poslovni pokloni mogu biti odlična investicija u dobre poslovne odnose, marketing i promociju. U ovom kratkom serijalu pokrit ćemo osnovne smjernice u odabiru poslovnih poklona.

SVI RAZLOZI ZA POSLOVNE POKLONE

U Be Craftu proizvodimo poslovne poklone za druge tvrtke, ali naravno da i sami darujemo poslovne poklone. A do sada ih je bilo raznih – od onih koje smo sami izrađivali pa do kombinacija naših i nečijih tuđih rukotvorina, od elegantnih i otkačenih, preko funkcionalnih do čisto dekorativnih.
Ne spadaju svi poslovni pokloni u istu klasu, pri čemu ne mislimo samo na cijenu, iako je ona bitna. Vlastitim zaposlenicima ćete poželjeti reći bravo (najbolji zaposlenik godine), sretno (promocija, rođendan, vjenčanje…) ili hvala (poslovna obljetnica ili umirovljenje). Poslovnim partnerima i dobavljačima pak, želite dati poslovni poklon koji će ih dugo podsjećati na vašu uspješnu poslovnu suradnju.
Ipak, bez obzira na sve rečeno, najvažnija podjela u domeni poslovnih poklona je ona na masovno proizvedene na jednoj strani te personalizrane poklone na drugoj strani.

RECITE NE BEZLIČNIM POSLOVNIM POKLONIMA

Za nas poslovnjake, sve partnerske tvrtke i dobavljači imaju ljudsko lice – u obliku osoba s kojima sklapamo poslove, redovno se dopisujemo, susrećemo na sastancima ili konferencijama, pričamo telefonom, skajpamo. Za nas su sve te tvrtke ljudi koje znamo po imenu i koji imaju vlastite potrebe, sklonosti, različite snove i ciljeve… To je ono što iz jednadžbe poslovnih poklona izbacuje faktor uniformnost i bezličnosti.
Kada zbrojimo sve navedeno, jasno je da je dobar poslovni poklon, onaj koji ispunjava svoju svrhu, sve samo ne bezličan. Čak i malo personalizacije dat će poslovnom poklonu nezaboravni, unikatni touch.

FORMULA ZA EKSKLUZIVNE POSLOVNE POKLONE

Sve dobre formule za poslovne poklone imaju jedan zajednički nazivnik: uspješna personalizacija. Personalizacija jamči ekskluzivnost, često i u puno većoj mjeri od luksuznosti samog poklona.
U svijetu koji je preplavljen uniformiranom masovnom proizvodnjom, personalizirani poslovni poklon koji je izrađen po narudžbi djeluje poput malog svjetionika. I trajnog podsjetnika, koji će cijele godine – a u slučaju BeCraft proizvoda i dulje – kod vašeg partnera ili zaposlenika izazivati pozitivne asocijacije.

U sljedećem nastavku: Koristi poslovnih poklona izvan praznične sezone darivanja / Postizanje prave mjere korz proces trostrukog podešavanja poklona / Miks posla i zadovoljstva.